Karot nedir?
Karot kelimesi İngilizce'de havuç kelimesine karşılık gelmektedir.
Karot ile ilgili çalışmalar ilk olarak Almanlar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Almanlar betondan numune almak için araştırmalar sonucunda şimdilerde karot makineleri
olarak adlandırdığımız makineyi icat etmişlerdir. Hiç bir şekilde darbe vermeden.
demir donatılı ve donatısız zeminde. 45°-90°'lik açılarla, ø 20 çap-ø 700 çap arası, 600 cm derinliğine kadar delim yapılabilmektedir. Sonuç itibariyle karot kelimesi denilince akla ilk gelen sözlük anlamı beton delme, beton kesme makineleri ve uygulamalarıdır.
Karotun Özellikleri, Kullanım Alanları, Avantajları
Muhtelif çaplarda, darbesiz, istenilen yerde, sessiz ve temiz, demir donatısıyla birlikte, betonarme döşeme ve perdelerde, her türlü açılım ve tadilat için karot delme tekniğinden yararlanırız. Bu sistemle kalorifer tesisatı, pis-temiz su, baca delikleri, doğalgaz delikleri, kapı-pencere-havalandırma-asansör merdiven boşluğu açılımları, demirli-demirsiz her türlü betonda istediğiniz açıda, duvarda, yerde, çatıda, balkonda, her noktada çalışmak mümkündür. Bu sistemin avantajları çok fazladır. Önceden bırakmalarda, yanılmalar çekiçle murçla çalışmada kaymalar, büyük delik açılması beraberinde matkapla çalışmada uç kırılması, kayma, makine arızası, en başta esas problem olarak demir engeli, zaman kaybı ve işçilikte yüksek maliyet getirmektedir. Halbuki karot sistemi, bu maliyetleri düşürmekte, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlamakta; temiz, düzgün satıhta, istenilen çapta delme imkanı sağlamaktadır.
HALAT(TEL) İLE BETON KESİMİ
Halatlı kesme uygulamaları çağın gereksinimlerini yerine getirebilen son teknoloji uygulamalarından biridir. Kesme derinliğini çok yüksek değerlere ulaştırır. Halatlı kesme uygulaması demir donatılı ve donatısız sonuç odaklı yapılamaz... Sanıldığının tersine, bir tarafı hafriyatla ya da toprakla kapalı betonarme blokların kesilmesin de dahi çözüm sunmaktadır. Faaliyet alanları içeriğinde:
* Münferit (tekil), mütemadi (birleşik) ve radye jeneral temeller
* Büyük beton kütlelerin kesimi
* Bina yıkımı
* Yığma bina yıkımı
* Geniş ölçekte ki parapetler
* Kapı-pencere-şavt ve asansör yerleri.......