Karot nedir?
Karot kelimesi İngilizce'de havuç kelimesine karşılık gelmektedir.
Karot ile ilgili çalışmalar ilk olarak Almanlar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Almanlar betondan numune almak için araştırmalar sonucunda şimdilerde karot makineleri
olarak adlandırdığımız makineyi icat etmişlerdir. Hiç bir şekilde darbe vermeden.
demir donatılı ve donatısız zeminde. 45°-90°'lik açılarla, ø 20 çap-ø 700 çap arası, 600 cm derinliğine kadar delim yapılabilmektedir. Sonuç itibariyle karot kelimesi denilince akla ilk gelen sözlük anlamı beton delme, beton kesme makineleri ve uygulamalarıdır.
Karotun Özellikleri, Kullanım Alanları, Avantajları
Muhtelif çaplarda, darbesiz, istenilen yerde, sessiz ve temiz, demir donatısıyla birlikte, betonarme döşeme ve perdelerde, her türlü açılım ve tadilat için karot delme tekniğinden yararlanırız. Bu sistemle kalorifer tesisatı, pis-temiz su, baca delikleri, doğalgaz delikleri, kapı-pencere-havalandırma-asansör merdiven boşluğu açılımları, demirli-demirsiz her türlü betonda istediğiniz açıda, duvarda, yerde, çatıda, balkonda, her noktada çalışmak mümkündür. Bu sistemin avantajları çok fazladır. Önceden bırakmalarda, yanılmalar çekiçle murçla çalışmada kaymalar, büyük delik açılması beraberinde matkapla çalışmada uç kırılması, kayma, makine arızası, en başta esas problem olarak demir engeli, zaman kaybı ve işçilikte yüksek maliyet getirmektedir. Halbuki karot sistemi, bu maliyetleri düşürmekte, zamandan ve işçilikten tasarruf sağlamakta; temiz, düzgün satıhta, istenilen çapta delme imkanı sağlamaktadır.
HİDROLİK(RAYLI) BETON KESİMİ
Hidrolik kesme makinesi ile demir donatılı ve donatısız betonlarda vibrasyonsuz, hasarsız tahribatsız, yatay, dikey ve 180º açı ile 50 cm kalınlığa kadar olan betonu kesebilir. İşiniz hızlı çözüme kavuştururuz. Yüzeyin tamamına zarar vermeden istenen alandaki yeri beton kesme makinesi ile düzgün bir şekilde keserek, kırma veya vinç yardımı ile naklini yaparız. Kesilen yüzey düz bir yüzey olduğu için ekstra düzeltme işlemi gerektirmez. Uygulama esnasında vibrasyon olmadığından geriye kalan betonarmede çatlaklar oluşmamakla birlikte, klasik yöntemlerle karşılaştırılmayacak kadar hızlı ve sessiz bir yöntemdir... Proje değişikliklerinde, Perde, Döşeme, Kolon, Kiriş, Kapı-Pencere, Parapet, Asansör boşluklarının kesilmesi gibi betonarme elemanlar üzerinde sıkça kullanılmaktadır.